Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears

No hi ha activitats properes programades

 • Catequesi d'Adults Responsable: Mn. Enric Termes
 • Catequesi d'Adolescents i Joves Responsable: Mn. Joan Àguila
 • Catequesi de Família i d'Infants Responsable: Mn. Antoni Elvira
 • Catequesi Especial Responsable: Sra. M. Isabel Campmany
 • Formació de Catequistes Vic acull la formació de 250 voluntaris per la renovació de la catequesi
 • Pastoral Bíblica Responsable: Mn. Josep Lluís Arin
 • Catecumenat Responsable: Mn. Felip-Juli Rodríguez
 • Revista Catequesi Responsable: Consell del SIC

Compra la revista Catequesi

L'art de l'acompanyament, tema de les X Jornades de Formació per a Catequistes

INICIAR-SE EN L'ART DE L'ACOMPANYAMENT

Evangeli gaudium, 169

X Jornades de Formació per a Catequistes

Lleida 17-19 de novembre de 2017

Cursos de formació

Cal escollir dues opcions perquè és participa en dos cursos diferents durant la tarda del dissabte.

Recordeu que les places són limitades i que es respecta rigorosament l’ordre d’arribada de la fitxa al SIC

 1. Homes i dones de la Bíblia: acompanyants i acompanyats

Primerament parlarem del personatge de Judit, heroïna d’Israel, com a model de dona que es deixa acompanyar per Déu en la defensa del seu poble. I en segon lloc, rellegirem les figures de Marta i Maria (Lc 10,38-42) com a models trencadors de dones que escolten la Paraula i amb la seva actitud avalen l’important comportament de les dones a les primeres comunitats (Rm 16). Professora: Sra. Mar Pérez (mare de família, professora de secundària, filòloga, doctora en Sagrada Escriptura i professora de l'IREL).

 

 1. Acompanyar el creixement dels adults que descobreixen la fe

Avui alguns adults amb pocs contactes amb la fe cristiana s’acosten a les comunitats cristianes demanant poder descobrir o redescobrir la fe. Alguns d’ells són pares i mares dels infants de les nostres catequesis. És una crida del Senyor que cal saber acompanyar pedagògicament, avaluar el camí que es fa tot tenint present el qui és acompanyat i encaminant-lo cap a la comunitat eclesial. Professor: Josep Baquer Sistach, jesuïta, llicenciat en Teologia Bíblica, arquitecte tècnic (CAATEEB 3540) i consultor d’estructures (ACE 52), professor col·laborador a la URL i professor a d’Institut d’Estudis Estructurals (IEE).

 

 1. Acompanyar els pares en un camí de redescoberta de la fe

El fet de ser pare- mare és una experiència meravellosa que ens convida a treure el millor de nosaltres, que ens fa desitjar aprendre, créixer i aprofundir en l'essencial. En aquest taller veurem com la primera comunió dels fills pot esdevenir per a molts pares i mares una valuosa oportunitat per a replantejar-se i renovar una fe moltes vegades oblidada i de quina manera nosaltres, com a catequistes, els podem acompanyar  en aquest procés. També ens aproparem una mica a la Catequesi de Família per a conèixer de quina manera aquest mètode catequètic possibilita de manera pràctica l' esmentat acompanyament. Professor: Sr. Jaume Martorell (pare de família, psicòleg i vicedelegat diocesà de catequesi de Mallorca)

 

 1. Acompanyar els nois i noies per a descobrir la pròpia vocació

En aquest curs de formació volem ajudar als catequistes a fer descobrir i a acompanyar la crida que Déu fa a tota persona, i en especial als nostres petits i joves. Saber fer-se la pregunta de quina és la pròpia vocació, el discerniment, els testimonis de diferents vocacions, l’acompanyament en el procés, seran alguns dels aspectes que junts treballarem. Sabent que Déu està cridant a cadascú a una vocació específica, volem ajudar als catequistes a que prenguin consciència de la importància tan gran que té la seva implicació a l’hora de treballar el tema de la vocació en els nostres joves. Professor: Mn. Javier Vilanova (delegat diocesà de catequesi de Tortosa).

 

 1. Acompanyar el creixement en la fe a partir de la religiositat popular

Afrontarem la relació entre catequesi i religiositat popular en els seus aspectes: d’on es nodreix, els seus elements fonamentals, la visió que en té el Magisteri Eclesial i les possibilitats que s’obren per a un treball d’aprofundiment de la fe des de la catequesi d’adults, joves i infants. Professor: José Manuel Gómez (pare de família i director del Secretariat de Congregacions, Confraries i Germandats de Lleida).

 

 1. Acompanyar infants i adolescents en els moments de sofriment

Petites pautes per a detectar i acompanyar nenes i nens en dol. Intentarem fer un apropament al dol per conèixer com el viu l'infant i així poder acompanyar-lo en el dur camí que ha de transitar. Professora: Sra. Anna M. Agustí Farreny (mare de família i padrina, mestra i psicopedagoga, postgraduada en "acompanyament en el sofriment i la mort" i en "acompanyament espiritual". Fundadora de l'Associació d'acompanyament en el dol de Lleida). 

 

 1. Acompanyar nois i noies amb trastorns i conductes difícils

En l'acompanyament, el més necessari és que aquell a qui s'acompanya desitgi ser acompanyat. Qui acompanya ha “d’enamorar” a l'acompanyat. L'acompanyament no s'ha de confondre amb l'assetjament ni amb el segrest temporal ni tampoc s'ha de convertir en una obligació sine qua non. Acompanyar és estimar, conèixer és estimar, anem a explicar als nens que l'home més meravellós de la història del món és Jesús. Sense motivació, sense il·lusió, no hi ha, ni a qui acompanyar ni a on acompanyar-ho. Professora: Sra. Adelina Barbero Castillo (psicóloga i terapeuta).

 

 1. Acompanyament i formació dels catequistes en una parròquia

Els catequistes experimentem la necessitat de formar-nos constantment i sobretot demanem sentir-nos acompanyants en aquesta formació, ja sigui perquè comencem a ser    catequistes o per les situacions sempre noves que ens trobem a l'hora d'acompanyar els nostres infants, adolescents, joves i adults. Aquest curs vol endinsar-se tant en les qüestions bàsiques d'una formació dels catequistes en àmbit parroquial com en la proposta de diversos camins per tal de realitzar aquesta formació que inclogui la dimensió del ser, saber, saber fer i saber estar del catequista. Professor: Mn. Antoni Elvira (delegat diocesà de catequesi d’Urgell).

 

 1. Dinàmiques d’acompanyament per a infants i adolescents

Què és l’acompanyament? Cal acompanyar els infants i adolescents? Ho fem? Com ho podem fer? A partir de diferents dinàmiques exposar unes idees bàsiques  sobre l’acompanyament espiritual de la persona. El fonament i la necessitat de l’acompanyament de l’individu. Importància del grup. Paper del catequista i de l’animador en l’acompanyament. Professor: Mn. Santi Collell (delegat diocesà de catequesi de Terrassa)

    

   10. Música per a pregar i acompanyar el creixement en la fe

Veurem la importància d’introduir la música en l’acompanyament i en el creixement en la fe dels infants i joves en tot l’itinerari catequètic. Els cants, els gestos i la Paraula de Déu ens ajudaran a transmetre les veritats de la nostra fe d'una manera molt alegre i pedagògica. Donarem nous recursos musicals per les pregàries i les celebracions eucarístiques. Taller obert a tothom sense necessitat de coneixements musicals previs. Professora: Sra. Anna Ludevid, (cantautora de “Cor Nou”, catequista i mare de família).

 

 


© Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya - C. dels Àngels, 18 baixos - 08001 Barcelona
Telèfon Secretaria: 93 302 10 41 - Telèfon Edicions: 93 317 55 88 - Fax: 93 317 39 86