Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears

No hi ha activitats properes programades

  • Catequesi d'Adults Responsable: Mn. Enric Termes
  • Catequesi d'Adolescents i Joves Responsable: Mn. Joan Àguila
  • Catequesi de Família i d'Infants Responsable: Mn. Antoni Elvira
  • Catequesi Especial Responsable: Sra. M. Isabel Campmany
  • Formació de Catequistes Vic acull la formació de 250 voluntaris per la renovació de la catequesi
  • Pastoral Bíblica Responsable: Mn. Josep Lluís Arin
  • Catecumenat Responsable: Mn. Felip-Juli Rodríguez
  • Revista Catequesi Responsable: Consell del SIC

Compra la revista Catequesi

Cal escollir dues opcions perquè és participa en dos cursos diferents durant la tarda del dissabte. Recordeu que les places són limitades i que es respecta rigorosament l’ordre d’arribada de la fitxa al SIC

 

Curs 1. L’anunci de la fe de les primeres comunitats cristianes

Com va ser el primer anunci de l’Evangeli després de la mort de Jesús? Quina experiència varen transmetre aquelles primeres comunitats? Perquè té “èxit” el cristianisme de primera hora? Reconstruir els orígens no és un acte de pura investigació arqueològica, o de idealització nostàlgica sinó més aviat un acte de memòria vital que ens ajudi a discernir el present i a projectar el futur.

Professor: Mn. Enric Tubert  professor de l’ISCR i rector a Olot

 

Curs 2. Treballar bíblicament l’espiritualitat del catequista (cal portar la Bíblia)

El quadern bíblic creatiu és una eina cristiana, una manera de pregar i de portar a la vida diària la Paraula de Déu a través de la Creativitat. Acostumats com estem a llegir, reflexionar i treballar els textos bíblics des de la ment, des de la nostra part racional, el qbc és una proposta per viure’ls des de les emocions i el cos, connectant amb el missatge des del cor, fent pregaria i vida de la Paraula a través de la nostra part creativa.

Professora: Sra. Meritxell Martínez, cantant i mestra

 

Curs 3. L’«oratori dels infants» per a desvetllar la fe

El taller de l'Oratori de nens petits és una primera iniciació a l’oració amb els infants per tal de conduir-los a un trobament personal amb Jesús. Contemplarem com fan oració els infants i presentarem la metodologia,  i tot això en un clima d’experiència de l’Esperit. 

Professor:

           

Curs 4. La bellesa de l’art, un camí que ens acosta a Déu

Al llarg de milions d’anys els nostres avantpassats van evolucionar físicament i intel·lectual, a poc a poc, fent-se cada cop més complexos. Amb l’arribada de la nostra espècie, l’homo sàpiens, hi ha una innovació que trenca amb tots els anteriors humans, la capacitat d’abstracció, que es manifesta en les primeres formes artístiques i religioses. Les pintures d’Altamira, els primers enterraments on el difunt és deposat amb la postura del fetus al si de la mare, les antigues Venus... posen de manifest que l’ésser humà és capaç de veure més enllà del món material que l’envolta i posa el sentit de la seva existència en un món que no és visible.

L’experiència religiosa i les formes artístiques són indestriables, des dels inicis han anat juntes, i en el cristianisme la fe en Déu fet home fa que aquest sigui visible i representable. Els símbols, els relats, la història i els ritus formen part de la nostra vida de fe, i  són  una eina preciosa per transmetre-la als altres.

La comunitat de Pedres Vives vol comunicar l’ experiència que de la contemplació estètica de l’obra d’art passa a la vivència i expressió de la fe, ja sigui a través d’obres d’art antigues que ens posen en contacte amb els que segles enrere van plasmar-la en retaules, escultures, pintures... ja sigui amb les noves creacions que dialoguen amb el món contemporani

Professor:

 

Curs 5. Descobrir una església, una oportunitat per a desvetllar la fe

Molts catequistes constaten que molts infants no coneixen el temple parroquial propi. Per això, a l’hora de la catequesi, moltes parròquies organitzen una visita al temple parroquial. Tanmateix, si no anem en compte,  correm el perill de viure aquest moment com una visita a un museu, sense establir un sentit catequètic vivencial com desitjaríem. El present curs vol esmenar aquest perill. A través d’una dinàmica pedagògico-litúrgica activa, molt senzilla, us oferim presentar el temple des de la vivència de la fe. No us agradaria fer-ho així? Apunteu-vos doncs!

Professor: Mn.  Xavier Romero, membre del SIC i rector de Cervera

 

Curs 6. Els «cursos Alpha» per a la descoberta de la fe

El Curs Alpha és un mètode de primer anunci que mitjançant un encontre setmanal al voltant d'un sopar, una xerrada i un debat propicia una experiència de conversió personal i encontre amb Crist.  

Professor:

 

Curs 7. L’anunci de la fe i la catequesi en una diòcesi de l’Àfrica

¿En una societat europea com la nostra, pot tenir algun sentit comparar-se o voler aprendre de la catequesi a l’Àfrica? I la resposta és sí! Sí perquè a l’Àfrica hem après a treballar amb realitats molt precàries, amb pocs catequistes, en societats no cristianes. No us sona això? Té molt a veure perquè hem après a lluitar contra la incomprensió de les persones que ens envolten. No us sona això? Té molt a veure perquè els nois i noies que venen a la catequesis venen la majoria de famílies no cristianes. No us sona això? Té molt a veure perquè fa molt de temps que l’Àfrica és un continent de missió. Avui Europa també ho és. No podem continuar amb els mateixos mètodes, amb els mateixos paràmetres. Una experiència diferent per a una Europa diferent.

1- Introducció: Una nova realitat

1.1. El concepte de catequesis a l’Àfrica francòfona

1.2. Dapaong, un bisbat que neix amb el Concili Vaticà II. Un experiment reeixit

1.3. Una església il·lusionada

2- Els catequistes:

            2.1- Els/les catequistes titulars

            2.2- Els/les catequistes joves ajudants

            2.3- L’acompanyament als catequistes

            2.4- El material utilitzat

3- Els catequitzats:

            3.1. Desvetllament de la fe

            3.2. Primer anunci

            3.3. Importància del sagrament

            3.4. Compromís social

4- La importància de la comunitat

            4.1. El rol de la comunitat en l’acompanyament dels nois i noies

            4.2. El rol específic dels padrins en aquest acompanyament

            4.3. Les celebracions com a moment de compartir la fe

            4.4. Les comunitats cristianes de base

5- La vocació en el camí catequètic

Professor: Mn. Joan Soler, rector d’Arenys de Munt i missioner molts anys al Togo

 

Curs 8. El Sínode sobre els joves una oportunitat per a la catequesi

Professor: Mn. Jordi Callejón, delegat de pastoral amb joves de la diòcesi de Girona i arxipreste de Girona-Salt.

 

Curs 9. Cants per a pregar i acompanyar el creixement en la fe

En aquest taller veurem la importància d’acompanyar els infants en el creixement en la fe de manera interior i alegre per mitjà de la música. Aprendrem i donarem recursos i idees de com fer les pregàries setmanals i animar les misses per infants mitjançant cançons i gestos corporals que les acompanyen.

Professora: Sra. Anna Ludevid, catequista i cantant

 

Curs 10. Dinàmiques per a descobrir la fe amb infants i adolescents. “És en el quotidià que l’infant observa, escolta, experimenta, descobreix..., i aprèn! El joc i les dinàmiques, d’alguna manera, recreen situacions que ens podríem trobar en el quotidià. Els catequistes, acompanyant aquestes experiències, ajudem els infants, adolescents, joves i adults en la reflexió i presa de consciència de fets i realitats. En el nostre cas, de la presència de Déu a les nostres vides i sobre el fet de creure”.

Professor: Mn. Santi Collell membre del SIC i rector de la Garriga.

 

Curs 11. Recursos digitals per a la catequesi oferts pel SIC.

El mitjà influeix la percepció del missatge.” (M. McLuhan) Una catequesi sense recursos digitals fa que el seu missatge  sembli antiquat. Si voleu aprendre a fer servir els nous recursos digitals del SIC per  captar millor l’atenció dels vostres nens i nenes, no us perdeu aquesta sessió!

Professor: Sr. Antoni Matas, catequista i creador de materials audiovisuals

 

 

 

Professor: Sr. Antoni Matas, catequista i creador de materials audiovisuals

 

 

 


© Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya - C. dels Àngels, 18 baixos - 08001 Barcelona
Telèfon Secretaria: 93 302 10 41 - Telèfon Edicions: 93 317 55 88 - Fax: 93 317 39 86